Nikdy není brzy začít myslet na důchod

Nikdy není brzy začít myslet na důchod

Víte, jak si zajistit finance na spokojené stáří? Uvažovali jste o penzijním připojištění, ale nevíte, kdy začít spořit, kolik spořit a jaké výhody vám ze spoření vyplynou? Napovíme vám, není jich málo.

Pokud si chcete uspořit dostatek financí na důstojné stáří, měli byste začít spořit co nejdříve (ideálně tedy od první výplaty). Důležité je vyčlenit si částku, která vám zajistí čerpání všech výhod nabízených nejen stát, ale také vaším zaměstnavatelem k doplňkovému penzijnímu připojištění.

Výhody získané ze strany státu

Jsou v podstatě dvě: peníze a odpočty na daních. Čím více budete spořit, tím více dostanete. Maximální částka, kterou od státu získáte, se může vyšplhat až na 6 360 Kč: 2 760 Kč státního příspěvku a 3 600 Kč daňové úlevy. Takové zhodnocení nedostanete jen tak na nějakém spořícím účtu. Ale abyste výhod dosáhli, musíte si spořit nejvyšší možnou částku: 3 000 Kč měsíčně (36 000 Kč/rok). Pokud by vám stačil pouze státní příspěvěk, můžete si spořit 1 000 Kč měsíčně, což vám stejně jako předchozí možnost vynese 2 760 Kč státního příspěvku. Ale protože nedosáhnete maximální hodnoty uznatelného daňového základu (24 000 Kč), pak nebudou daňové úlevy tak vysoké.

Kolik si budete přispívat je ale jen na vašem uvážení. U penzijka dosáhnete na minimální státní příspěvek 90 Kč měsíčně již při úložce 300 Kč měsíčně. Doporučujeme dotázat se vašeho zaměstnavatele, jestli by vám na penzijní připojištění přispíval a jak vysokou částku byste si museli přispívat, aby tak učinil. Tento benefit nabízí v poslední době stále více zaměstnavatelů.

Důležité je také zmínit, že jsou účty pro penzijní připojištění bezplatné. Navíc jsou některé nastavené tak, že můžete své penzijní připojištění kdykoliv pozastavit a poté také obnovit. Částku, kterou si budete přispívat, můžete také měnit dle domluvy s poskytovatelem. Peníze si můžete vybrat nejdříve v 60 letech. Při dřívějším výběru přijdete o státní příspěvek.

Jak vlastně důchodové připojištění funguje?

Vaše měsíční platby, státní příspěvky a příspěvky od vašeho zaměstnavatele se zhodnocují ve fondech, které obhospodařují penzijní společnosti. Na výběr máte hned ze tří fondů: vyváženého, konzervativního nebo dynamického. Můžete tedy riskovat s vidinou vyššího výnosu, nebo se naopak držet konzervativní strategie. Pokud jste v investování nováčci, poskytovatel je schopen vám dle krátkého dotazníku strategii doporučit.

Na sjednání doplňkového penzijního pojištění není nikdy příliš brzy. Průměrný Čech stráví v důchodu asi třetinu svého života. Zajistěte si důstojné stáří a začněte spořit na budoucnost ještě dnes.

Další články

Všechny články